Veganska ishrana se bazira na biljnim namirnicama. Zbog toga su i izvori masti biljnog porekla, a nauka pokazuje povezanost potenciranja biljnih masti u ishrani i smanjenog rizika za razvoj visokog krvnog pritiska i srčanog udara. Kada uzmeš u obzir sve ove faktore, benefiti veganske ishrane su veoma jasni. Zašto je i pored toga teško napraviti promenu? Svaka promena nosi sa sobom neke izazove. Neki od izazova veganske ishrane su visok unos proteina, kombinovanje namirnica, manje dostupnih opcija gotove hrane… Normalno je da ti nekada zafali smernica. U nastavku te čeka jedan comfy food veganski recept:
Biće ti potrebna tvoja omiljena testenina. Kupi i paradajz sos iz prodavnice, ukoliko si u žurbi. Ako nisi, probaj da napraviš svoj paradajz sos from the scratch, veruj mi nećeš se pokajati. Samo kuvaš iseckan paradajz na blagoj vatri, a sam ćeš znati kada je vreme da dodaš začine i završiš ceo proces. Sa strane pripremi skuvan pasulj, skuvanu kinou i prezle. Izdrobi pasulj drobilicom za pire i pomešaj ga sa kinoom i prezlama, uz malo paradajz sosa. Ovu smešu začini po svom ukusu, nema određenih pravila. Nakon toga se prave kuglice. Gotove kuglice možeš da zapečeš u rerni ili na tiganju dok ne postanu crispy. Onda spojiš testeninu, kuglice i sos od paradajza i tvoj comfy food je spreman, a proteinske potrebe ispunjene. Paradajz sos je samo jedan predlog, ovo jelo možeš isprobati uz pesto sos ili neki drugi sos koji želiš.
Bonus tip: Ako ti ostane višak kuglica, mogu ti poslužiti kao užina uz humus.
A kao dezert možeš da isprobaš chia puding. Potopi par kašika chia semenki na par sati u biljno mleko po izboru i tome dodaj malo crvenog voća (ili drugog voća koje preferiraš).
Ako i dalje imaš nekih nejasnoća oko veganske ili vegeterijanske ishrane, pogledaj jedan vegeterijanski meni na https://gala.dvadesete.rs/kako-da-pripremis-dnevni-vegeterijanski-meni i razreši nedoumice.