Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Zdravo dvadesete logo
Galenika logo
 Veganstvo made easy!

Veganstvo made easy!

Veganstvo je životni stil koji pored svega podrazumeva ishranu u kojoj se ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla. Etički razlozi za veganstvo su nam svima već jasni. A kako to veganstvo deluje i ekološki pozitivno? Ogromna količina vode bi bila sačuvana smanjenjem proizvodnje mesa. Znatno manja količina vode se troši za proizvodnju biljnih namirnica. Do the math. 

Veganska ishrana se bazira na biljnim namirnicama. Zbog toga su i izvori masti biljnog porekla, a nauka pokazuje povezanost potenciranja biljnih masti u ishrani i smanjenog rizika za razvoj visokog krvnog pritiska i srčanog udara. Kada uzmeš u obzir sve ove faktore, benefiti veganske ishrane su veoma jasni. Zašto je i pored toga teško napraviti promenu? Svaka promena nosi sa sobom neke izazove. Neki od izazova veganske ishrane su visok unos proteina, kombinovanje namirnica, manje dostupnih opcija gotove hrane… Normalno je da ti nekada zafali smernica. U nastavku te čeka jedan comfy food veganski recept: 

Biće ti potrebna tvoja omiljena testenina. Kupi i paradajz sos iz prodavnice, ukoliko si u žurbi. Ako nisi, probaj da napraviš svoj paradajz sos from the scratch, veruj mi nećeš se pokajati. Samo kuvaš iseckan paradajz na blagoj vatri, a sam ćeš znati kada je vreme da dodaš začine i završiš ceo proces. Sa strane pripremi skuvan pasulj, skuvanu kinou i prezle. Izdrobi pasulj drobilicom za pire i pomešaj ga sa kinoom i prezlama, uz malo paradajz sosa. Ovu smešu začini po svom ukusu, nema određenih pravila. Nakon toga se prave kuglice. Gotove kuglice možeš da zapečeš u rerni ili na tiganju dok ne postanu crispy. Onda spojiš testeninu, kuglice i sos od paradajza i tvoj comfy food je spreman, a proteinske potrebe ispunjene. Paradajz sos je samo jedan predlog, ovo jelo možeš isprobati uz pesto sos ili neki drugi sos koji želiš. 

Bonus tip: Ako ti ostane višak kuglica, mogu ti poslužiti kao užina uz humus. 

A kao dezert možeš da isprobaš chia puding. Potopi par kašika chia semenki na par sati u biljno mleko po izboru i tome dodaj malo crvenog voća (ili drugog voća koje preferiraš). 

Ako i dalje imaš nekih nejasnoća oko veganske ili vegeterijanske ishrane, pogledaj jedan vegeterijanski meni na https://gala.dvadesete.rs/kako-da-pripremis-dnevni-vegeterijanski-meni i razreši nedoumice.

OSTALI BLOGOVI

Kako preživeti gap year?

Upisne liste budućih brucoša su izašle, a tvog imena nigde. Zastani na trenutak, duboko udahni i ne brini! Znaš šta - to je sasvim okej! Često mislimo da je neuspeh kraj sveta umesto da ga posmat...

Čoko-manija: sve što niste znali o vašem omiljenom slatkišu

Nadaleko poznata izreka kaže da 9 od 10 ispitanika voli čokoladu....i da deseti laže. Ne možemo a da ne aplaudiramo ovom genijalnom, ali nepoznatom autoru, jer, budimo realni – da li poznajete neko...

E-VODIČ baner

VESTI

Od dečje zvezde do inspirativne edukatorke - Teodora Miljković u novoj epizodi podcasta

Višestruko talentovana medijska ličnost i influenserka Teodora Miljković, poznatija kao Layla Reiko, koja je svoju karijeru započela još kao devojčica, podelila je sa nama svoje bogato i

Ključne tajne uspešnog razvoja zaposlenih - Milica Jokić u novoj epizodi podcasta

Specijalista za zapošljavanje i razvoj zaposlenih u kompaniji Galenika, Milica Jokić, gošća je u najnovijoj epizodi podcasta projekta Zdravo dvadesete. Njeno bogato iskustvo obuhvata imp

Praksa po meri Generacije Z

Društveno odgovorna platforma „Zdravo dvadesete“ kompanije Galenika i ove godine realizuje program šestomesečne, stručne, plaćene prakse za sve mlade koji žele da učestvuju u kreiranju k

Zdravo dvadesete podcast

Dobro došli u Zdravo dvadesete podcast. Sigurno mesto gde pričamo o svim temema relevantnim za dvadesetogodišnjake. Prva epizoda u kojoj su naše sjajne praktikantkinje pričale o svojim d