Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Zdravo dvadesete logo
Galenika logo
 Veganstvo made easy!

Veganstvo made easy!

Veganstvo je životni stil koji pored svega podrazumeva ishranu u kojoj se ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla. Etički razlozi za veganstvo su nam svima već jasni. A kako to veganstvo deluje i ekološki pozitivno? Ogromna količina vode bi bila sačuvana smanjenjem proizvodnje mesa. Znatno manja količina vode se troši za proizvodnju biljnih namirnica. Do the math. 

Veganska ishrana se bazira na biljnim namirnicama. Zbog toga su i izvori masti biljnog porekla, a nauka pokazuje povezanost potenciranja biljnih masti u ishrani i smanjenog rizika za razvoj visokog krvnog pritiska i srčanog udara. Kada uzmeš u obzir sve ove faktore, benefiti veganske ishrane su veoma jasni. Zašto je i pored toga teško napraviti promenu? Svaka promena nosi sa sobom neke izazove. Neki od izazova veganske ishrane su visok unos proteina, kombinovanje namirnica, manje dostupnih opcija gotove hrane… Normalno je da ti nekada zafali smernica. U nastavku te čeka jedan comfy food veganski recept: 

Biće ti potrebna tvoja omiljena testenina. Kupi i paradajz sos iz prodavnice, ukoliko si u žurbi. Ako nisi, probaj da napraviš svoj paradajz sos from the scratch, veruj mi nećeš se pokajati. Samo kuvaš iseckan paradajz na blagoj vatri, a sam ćeš znati kada je vreme da dodaš začine i završiš ceo proces. Sa strane pripremi skuvan pasulj, skuvanu kinou i prezle. Izdrobi pasulj drobilicom za pire i pomešaj ga sa kinoom i prezlama, uz malo paradajz sosa. Ovu smešu začini po svom ukusu, nema određenih pravila. Nakon toga se prave kuglice. Gotove kuglice možeš da zapečeš u rerni ili na tiganju dok ne postanu crispy. Onda spojiš testeninu, kuglice i sos od paradajza i tvoj comfy food je spreman, a proteinske potrebe ispunjene. Paradajz sos je samo jedan predlog, ovo jelo možeš isprobati uz pesto sos ili neki drugi sos koji želiš. 

Bonus tip: Ako ti ostane višak kuglica, mogu ti poslužiti kao užina uz humus. 

A kao dezert možeš da isprobaš chia puding. Potopi par kašika chia semenki na par sati u biljno mleko po izboru i tome dodaj malo crvenog voća (ili drugog voća koje preferiraš). 

Ako i dalje imaš nekih nejasnoća oko veganske ili vegeterijanske ishrane, pogledaj jedan vegeterijanski meni na https://gala.dvadesete.rs/kako-da-pripremis-dnevni-vegeterijanski-meni i razreši nedoumice.

OSTALI BLOGOVI

Kad hodam, ne zastajkujem

Nove epizode omiljenih serija su izašle, bliži se hladno vreme i tebe samo interesuje da ležiš u krevetu? Slažemo se, bindžovanje serija zvuči kao idealan plan, međutim, ne treba da zaboraviš ...

Sedimo za istim stolom – ćutiš ti, ćutim ja… ali ne i moj stomak!

Ako su stomačni problemi za tebe nešto što se javlja samo nakon što popiješ jogurt kom je rok istekao pre par dana, ili kad odeš na more i piješ česmovaču iako ne treba – pripadaš maloj grupi privi...

E-VODIČ baner

VESTI

Raspakujmo paket tajni unutrašnjeg lavirinta: stres i put ka rezilijentnosti

Kao nepozvani gost, stres u našu svakodnevicu često ulazi neprimetno, preplavljujući nas svojom snagom. U ovom tekstu ćemo zajedno razmotriti uzroke, posledice stresa i kako se nositi sa

NAŠE PRAKTIKANTKINJE U POSETI GALENICI

Početkom jula, startovala je treća sezona Zdravo dvadesete prakse, a u sklopu “onboardinga” naše ovogodišnje praktikantkinje u sastavu Lara, Nikolina, Jana i Tamara posetile su kompanij

Pravila Galinog rođendanskog Giveaway-a

Zdravo ☺ Ukoliko se nalaziš baš na ovoj strani, sigurno imaš pakleni plan da ovog leta izgrmiš sa novom tetovažom. Iako već možda imaš iskustva sa tetovažama, ovo svakako nije uobičaje

Otvoren konkurs za praksu u okviru projekta „Zdravo dvadesete“

Platforma „Zdravo dvadesete“ raspisala je konkurs za šestomesečnu, stručnu, plaćenu praksu za četiri pozicije kreatora sadržaja. Treću godinu zaredom društveno - odgovorna platforma komp