Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Zdravo dvadesete logo
Galenika logo
Red flags

Red flags

Ukoliko sada uđete u TikTok i počnete da skrolujete, sigurno ćete naići na termine kao što su: red flags, gaslighting, narcissist… a svi oni ukazuju na toksične veze. Iako nam se proširio vokabular u pogledu termina za toksične veze, one i dalje kao da se nalaze iza svakog ćoška. Najskorija statistika pokazuje da se čak 60% onih koji imaju emotivne partnere nalazi u toksičnim vezama i da je iz njih izuzetno teško izaći. Zbog toga je bitno da obratite pažnju na to sa kim ulazite u vezu i kako se u toj vezi osećate. Ukoliko ste posumnjali da je vaš odnos disfunkcionalan, evo par veoma jasnih znakova toksične veze. 

1. Love bombing 

Jedan momak mi je doneo čokoladu i ružu na prvom sastanku i to mi je bilo toliko slatko u prvom trenutku. Međutim, već na sledećem sastanku mi je rekao da me voli i vrlo brzo posle toga počeo da priča o tome koje bi cvetne aranžmane izabrao za naš mladenački sto. Prvo sam mislila da se momak samo zaljubio (jer mi je bilo totalno normalno da se neko zaljubi u mene nakon tri dana :)), ali se posle dva meseca njegovo ponašanje drastično promenilo. To je bio jedan pravi emotivni rolerkoster. Srećom, uspela sam brzo da izađem iz te veze jer sam shvatila da sam pala na najstariji manipulativni trik – LOVE BOMBING. 

Love bombing je tehnika koju manipulatori često koriste na početku veze kako bi pridobili svoju „žrtvu”, tako da, ako kod svog partnera prepoznate znakove „ljubavnog bombardovanja”, bežite što dalje od njega. 

2. Lepi trenuci su retki 

„Nisam baš srećna u vezi i često se pored njega osećam loše, ali u nekim momentima je toliko dobar da jednostavno ne mogu da raskinem sa njim”. 

Samo ćemo reći – RED FLAG. Ukoliko je veza više loša nego dobra, ne funkcioniše, i to je glavni pokazatelj da treba da izađete iz nje. Ne mora da znači da je u ovom slučaju iko od partnera toksičan ili manipulativan, ali ako vam nije dovoljno lepo, neminovno ćete stvoriti toksično okruženje. Prosto treba da učinite uslugu jedno drugom i prekinete takvu vezu što pre. 

3. Zavisni ste jedno od drugog 

Ovo je verovatno nepopularno mišljenje jer se zavisnost često povezuje sa zaljubljenošću – čini vam se da je sve toliko lepo da ne želite nikad da se rastajete od svog partnera. Međutim, realnost je takva da nešto poput zavisnosti ne može da proistekne iz zdravog odnosa. Kad se zaljubite, posebno na početku veze, normalno je da ste puni elana, da razmišljate o toj osobi i jedva čekate da je vidite. Ipak, ukoliko se osećate iscrpljeno i nelagodno svaki put kad niste sa tom osobom, to je pokazatelj nezdrave zavisnosti, koja proističe iz nezdrave veze. 

4. Loš osećaj nakon susreta

Preispitajte to kako se osećate nakon što provedete određeno vreme sa tom osobom. U jednom momentu dve najbolje drugarice su u isto vreme bile u vezama. Jedna je nakon susreta sa svojim dečkom bila sva cvrkutava i puna energije, dok je druga bila neraspoložena i opterećena stalno postavljajući sebi pitanja kao što su: „Da li sam nešto pogrešno rekla?”, „Da li je trebalo ovo da obučem?” itd. 

Pogodite koja je bila u toksičnoj vezi, a koja u zdravoj. 

5. Osećaj krivice 

Ako često mislite da sve radite pogrešno, da ste vi problem i loša osoba koliko god se trudili da udovoljite svom partneru, moram vam reći –nalazite se u vezi sa ozbiljnim manipulatorom. Od svega nabrojanog u ovom tekstu, ovaj osećaj krivice bih morala da izdvojim kao znak najgore veze. U njoj manipulacija često ne vodi samo tome da se osećate loše, već ubrzo eskalira i u neke mnogo veće probleme. 

6. Čitate ovaj tekst 

Računamo da postoji procenat vas koji čita ovaj tekst iz predostrožnosti, za slučaj da uskoro naiđe neka nova veza (iako trenutno petak veče provodite isključivo u društvu Netfliksa). Ali vi koji niste u toj grupi, a i dalje čitate ovaj tekst i verovatno se preispitujete – računajte da to što niste sigurni da li se dobro osećate u svojoj vezi jeste pokazatelj da ta veza i nije baš najsjajnija. Nažalost,verovatno je disfunkcionalna. 

Na kraju dana, najbitnije je da budete iskreni prema sebi. Neće vam se život raspasti ako ne budete imali partnera, ali zato ako odlučite da budete slepi na sve ove znake i ostanete u toksičnoj vezi, život će vam se raspasti jer nećete imati sebe.

OSTALI BLOGOVI

Kako preživeti gap year?

Upisne liste budućih brucoša su izašle, a tvog imena nigde. Zastani na trenutak, duboko udahni i ne brini! Znaš šta - to je sasvim okej! Često mislimo da je neuspeh kraj sveta umesto da ga posmat...

Čoko-manija: sve što niste znali o vašem omiljenom slatkišu

Nadaleko poznata izreka kaže da 9 od 10 ispitanika voli čokoladu....i da deseti laže. Ne možemo a da ne aplaudiramo ovom genijalnom, ali nepoznatom autoru, jer, budimo realni – da li poznajete neko...

E-VODIČ baner

VESTI

Od dečje zvezde do inspirativne edukatorke - Teodora Miljković u novoj epizodi podcasta

Višestruko talentovana medijska ličnost i influenserka Teodora Miljković, poznatija kao Layla Reiko, koja je svoju karijeru započela još kao devojčica, podelila je sa nama svoje bogato i

Ključne tajne uspešnog razvoja zaposlenih - Milica Jokić u novoj epizodi podcasta

Specijalista za zapošljavanje i razvoj zaposlenih u kompaniji Galenika, Milica Jokić, gošća je u najnovijoj epizodi podcasta projekta Zdravo dvadesete. Njeno bogato iskustvo obuhvata imp

Praksa po meri Generacije Z

Društveno odgovorna platforma „Zdravo dvadesete“ kompanije Galenika i ove godine realizuje program šestomesečne, stručne, plaćene prakse za sve mlade koji žele da učestvuju u kreiranju k

Zdravo dvadesete podcast

Dobro došli u Zdravo dvadesete podcast. Sigurno mesto gde pričamo o svim temema relevantnim za dvadesetogodišnjake. Prva epizoda u kojoj su naše sjajne praktikantkinje pričale o svojim d