Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Zdravo dvadesete logo
Galenika logo
Nije lako al’ je lepo

Nije lako al’ je lepo

Dakle, ušli ste u divlji svet odraslog doba naoružani ničim osim diploma, zavisnosti od kofeina i osrednjeg smisla za modu. Dobro došli u cirkus, prijatelji! 

Na čuveno pitanje “Da li bi ste se vratili u dvadesete”, iskreno da vam kažem, već u dvadesetim sam znala da će moj odgovor biti: “Ne, hvala!” Svi pričaju o nekoj mladosti, moru mogućnosti, gomili slobodnog vremena, beskrajnom broju opcija u budućnosti, druženjima… Sve to stoji, ali iz perspektive nekog od četrdeset godine. 

Kad zapravo živite kroz svoje dvadesete ne čini vam se da se nalazite u tako poželjnoj i posebnoj životnoj dobi. Nisu baš svuda oko vas duge i leptirići. Dvadesete su najsličinije ogromnom rolerkosteru. Magična decenija vašeg života u kojoj se osećate potpuno nepobedivim i sasvim neupućenim. 

Hoću da vam kažem da je OK da niste zadovoljni, da ste malo i ljuti, uplašeni i izbezumljeni. Skroz je OK da se baš niste snašli na faksu i da vam je lakše da radite u kafiću. OK je i ako nemate ozbiljnu vezu i još niste našli posao. OK je i ako ste napustili ili promenili fakultet. 

Dvadesete su kao neko čekaonica, predsoblje, ne morate odmah da donesete odluku gde idete I koliko ostajete. Dovoljno je da ste tu I da pređete ovaj deo puta. 

Više su priprema za ostatak vašeg života nego što su odlučujući trenutak posle koga nema nazad. 

Dvadesete su, mada vam se to sad ne čini, vrlo tolerantne. Progledaće vam kroz prste za neki bezobrazluk, tajnu, sitnu pakost, pustiće vas možda i da pomislite da odustanete, da se razočarate i slažete. Nisu zlopamtilo i neće vam zameriti ako se predomislite, ako ste nesigurni ili buntovni. 

Jedino što vam nikad neće oprostiti je ako izneverite sebe. Ako dozvolite da vas neko zloupotrebi, prevari i spreči da istrajete u svojim idejama. Ako odustanete od vaših snova i prestanete da se nadate. Surovo će vas kazniti ako poverujete u neke životne prečice, brze uspehe, lake pobede i život bez napora i borbe. Zato nastavite da se trudite, radite na sebi, nema predaje. Vaše buduće JA će vam biti zahvalno. 

Ne bojte se vaših dvadesetih! Za svaki nezgodan Tinder sastanak, neuspeli pokušaj kuvanja gurmanskih obroka (na netu je toliko jednostavno), pogrešan odgovor na razgovoru za psao ili nevešti mail na prvom poslu postaće grumen mudrosti koji čeka da bude otkriven. Smejaćete se dok vas trbušnjaci ne zabole od apsurda svega toga, a onda ćete se pokupiti, obrisati prašinu sa mrvica sumnje u sebe i krenuti dalje. 

Nastavite da žurite, nastavite da sanjate. Putovanje do vaših snova može biti popločano brojnim greškama, pogrešnim odlukama i porazima, ali je takođe ispunjeno trenucima trijumfa i rasta. Prihvatite haos, slavite pobede (ma koliko male) i zapamtite: život je jedno neuredno remek-delo, ali vi ste neobični umetnik koji rukuje četkom. 

Pred vama se nižu još izazovnije I zabavnije decenije i svet koji čeka da ga osvojite! Samo napred!

Autor teksta: Danica Stupar, izvršna direktorka magazina Bizlife

OSTALI BLOGOVI

Kako preživeti gap year?

Upisne liste budućih brucoša su izašle, a tvog imena nigde. Zastani na trenutak, duboko udahni i ne brini! Znaš šta - to je sasvim okej! Često mislimo da je neuspeh kraj sveta umesto da ga posmat...

Čoko-manija: sve što niste znali o vašem omiljenom slatkišu

Nadaleko poznata izreka kaže da 9 od 10 ispitanika voli čokoladu....i da deseti laže. Ne možemo a da ne aplaudiramo ovom genijalnom, ali nepoznatom autoru, jer, budimo realni – da li poznajete neko...

E-VODIČ baner

VESTI

Od dečje zvezde do inspirativne edukatorke - Teodora Miljković u novoj epizodi podcasta

Višestruko talentovana medijska ličnost i influenserka Teodora Miljković, poznatija kao Layla Reiko, koja je svoju karijeru započela još kao devojčica, podelila je sa nama svoje bogato i

Ključne tajne uspešnog razvoja zaposlenih - Milica Jokić u novoj epizodi podcasta

Specijalista za zapošljavanje i razvoj zaposlenih u kompaniji Galenika, Milica Jokić, gošća je u najnovijoj epizodi podcasta projekta Zdravo dvadesete. Njeno bogato iskustvo obuhvata imp

Praksa po meri Generacije Z

Društveno odgovorna platforma „Zdravo dvadesete“ kompanije Galenika i ove godine realizuje program šestomesečne, stručne, plaćene prakse za sve mlade koji žele da učestvuju u kreiranju k

Zdravo dvadesete podcast

Dobro došli u Zdravo dvadesete podcast. Sigurno mesto gde pričamo o svim temema relevantnim za dvadesetogodišnjake. Prva epizoda u kojoj su naše sjajne praktikantkinje pričale o svojim d