Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Zdravo dvadesete logo
Galenika logo
Kontracepcija 101

Kontracepcija 101

Ah, kontracepcija… Još jedna neiscrpna tema koju što pre treba skinuti sa liste tabua! Ipak je naše zdravlje u pitanju. Uostalom, ako sa svojim intimnim, seksualnim partnerom ne možemo da razgovaramo o NAŠEM zdravlju, kako zaista da se opustimo i budemo sigurni

Odakle bismo drugo krenuli nego od početka? Šta je kontracepcija? Nećemo smarati definicijom iz udžbenika, već govoriti konkretno i jasno. Kontracepcija služi, pre svega, za sprečavanje neželjene trudnoće. Uz to, određene metode igraju veliku ulogu u zaštiti od polno prenosivih bolesti (known as STD – Sexually Transmitted Disease). Takođe, neke metode kontracepcije se koriste i kao terapija za regulaciju menstrualnog ciklusa i hormonskog statusa žena. Dobra vest – naučnici su u procesu kreiranja hormonske kontracepcije i za „jači” pol. Hajde da obnovimo gradivo. Kondomi, pilule i još mnogo toga – šta je šta, kako se pravilno koristi, prednosti i mane… 

MEHANIČKE METODE KONTRACEPCIJE 

Kondom 

Jedino kontraceptivno sredstvo koje, pored sprečavanja neželjene trudnoće, istovremeno štiti i od polno prenosivih bolesti. Kondom je idealna zaštita za sve one koji imaju odnose s više partnera ili tek započinju seksualni kontakt s novim partnerom. Postoje muški i ženski kondomi! Muški kondomi se mogu nabaviti u skoro svakom marketu, apoteci, trafici, na pumpi… Praktično svuda. Ženskih kondoma još uvek nema kod nas na tržištu. Devojke, nema stida ni srama, budite slobodne da i vi imate kondome kod sebe. Treba imati na umu da kondomi ne obećavaju maksimalnu zaštitu. 

Dijafragma i cervikalna kapa 

Dve slične metode, i obe se sastoje od elastičnog prstena i gumene kapice, poput šeširića. Stavljaju se u vaginu tako da prekriju grlić materice. Dijafragma se stavlja dva do šest sati pre očekivanog odnosa, a uklanja se nakon dva do osam sati. Cervikalna kapa može ostati u vagini i nekoliko dana. Obe metode se koriste uz spermicide. 

Hemijska kontracepcija

Pod hemijskom kontracepcijom podrazumevamo spermicidna sredstva u obliku gelova, tableta ili krema. Primenjuju se pre svakog odnosa unošenjem duboko u vaginu. 

HORMONSKA KONTRACEPCIJA 

Ovde zalazimo u ženski kutak. Hormonska kontracepcija je još uvek napravljena samo za žene. Navijamo za naučnike koji rade na verziji za muškarce! Ipak, dragi naši muškarci, morate znati kako ova kontraceptivna sredstva funkcionišu i kako utiču na žene u vašoj blizini. 

Kontraceptivne tablete 

Oralna kontracepcija, poznata kao „anti-baby pilula”, sprečava ovulaciju, pa samim tim onemogućuje da se implantira oplođena jajna ćelija. Do danas je proizvedeno dosta kontraceptivnih tableta, usavršenih u smislu minimalne doze hormona i vrste hormona sa najboljim efektom. Koriste se i kao terapija za regulisanje hormonskog statusa žena, pa obezbeđuju redovne i manje bolne cikluse. Iako su u slobodnoj prodaji u apotekama, nikako ih ne treba uzimati na svoju ruku. Posavetujte se sa svojim lekarom i ginekologom, a on će vas uputiti na najbolju opciju, koja odgovara vašim potrebama. 

Kontraceptivni flasteri 

Mehanizam delovanja je isti kao kod kontraceptivnih tableta, ali se ravnomerno apsorbuju kroz kožu. Tanki, providni flaster se lepi na stomak, zadnjicu ili spoljašnju površinu nadlaktice. Menja se jednom nedeljno, a nakon tri nedelje sledi pauza od sedam dana, kada dolazi do krvarenja (slično kao i kod oralne kontracepcije). 

Implantat 

Implantat je oblik dugotrajne hormonske kontracepcije. Mali nevidljivi „štapić” se stavlja pod kožu unutrašnjeg dela nadlaktice nedominantne ruke. Sam zahvat traje u proseku tri minuta, obično u lokalnoj anesteziji. Uklanja se nakon tri godine. 

INTRAUTERINA KONTRACEPCIJA 

IUU (intrauterine device-IUD), nama poznat kao spirala, može biti nemedicirani i medicirani (sa hormonima). Preporučuje se ženama iznad 35 godina. Nemedicirani mogu ostati u materici i do menopauze, naravno uz redovne preglede. Postavlja se u bolničkim uslovima. Neželjena delovanja se najčešće javljaju u prvih šest meseci od postavljanja, što je period privikavanja organizma na samu spiralu. 

POSTKOITALNA KONTRACEPCIJA 

Iliti „pilula za dan posle”, plan B… Primenjuje se u roku od 72 h (što pre, to bolje) od rizičnog seksualnog odnosa. Lekari ne preporučuju upotrebu više od dva puta godišnje jer može da poremeti vaš hormonalni status. Nek vam ovaj vid kontracepcije bude last resort! 

Za kraj, pomenućemo i najrizičniji metod, često primenjivan u praksi – coitus interruptus (nisu u pitanju čini iz Harija Potera) – metod prekidanja ejakulacije, tj. ejakuliranje van vagine. Ukoliko ne koristite nijedan vid kontracepcije i samo verujete da ništa neće poći po zlu, treba da znate da se u toku seksualnog odnosa izluči preejakulat, koji može uzrokovati neželjenu trudnoću! 

Priča o kontracepciji ne bi bila potpuna bez redovnih pregleda kog ginekologa i urologa. (Hop na link za savete naših stručnjaka!) Brinite o sebi i svom partneru i (na siguran) način uživajte u mladosti! 

Sada kada znate sve o kontracepciji, pročitajte više o istinama i zabludama. Ne biste verovali, neke smo čuli i od roditelja!

OSTALI BLOGOVI

HIV u reflektoru pop kulture

U svetu gde svaki kadar može postati podsetnik na stvarnost, junaci pop kulture nisu samo fikcija na ekranu, već živi glasnogovornici za društvene teme. U pogledu HIV-a i AIDS-a, neki od najsvetlij...

Odustani od odustajanja!

Zamisli mesec u kojem prvi dan pada na ponedeljak… pa još ako se poklapa da je to prvi januar, ili neki drugi značajan datum… zvuči kao savršeno vreme za novi početak! Pitanje glasi – da li za ...

E-VODIČ baner

VESTI

Zdravo dvadesete u finalu za prestižnu nagradu European Excellence Award

Projekat „Zdravo dvadesete“ kompanije Galenika jedan je od ovogodišnjih finalista za prestižno evropsko priznanje „European Excellence Award“. Reč je o nagradi koja se dodeljuje izuzetni

Koristi mentalnu snagu

Mentalno zdravlje je podjednako važno koliko i fizičko. Utiče na to kako ljudi misle, osećaju i deluju. Na njemu mora da se radi, o njemu mora da se brine. Sa ciljem da pomogne mla

NAŠE PRAKTIKANTKINJE U POSETI GALENICI

Početkom jula, startovala je treća sezona Zdravo dvadesete prakse, a u sklopu “onboardinga” naše ovogodišnje praktikantkinje u sastavu Lara, Nikolina, Jana i Tamara posetile su kompanij

Pravila Galinog rođendanskog Giveaway-a

Zdravo ☺ Ukoliko se nalaziš baš na ovoj strani, sigurno imaš pakleni plan da ovog leta izgrmiš sa novom tetovažom. Iako već možda imaš iskustva sa tetovažama, ovo svakako nije uobičaje