Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Zdravo dvadesete logo
Galenika logo
Alfa muškarci koji jedu stereotipe

Alfa muškarci koji jedu stereotipe

Šta znači biti muškarac? Ako biste intervjuisali heroje akcionih filmova iz poslednje dve decenije dvadesetog veka, razgovor bi izgledao ovako:

Garderoba: Jedna kombinacija je sasvim okej


Ishrana: Meso i krompir, dovoljno. Okej i slatko u svim oblicima


Interesovanja: Sport, najšire moguće


Omiljeni predmet: Čekić, ako već nemate dozvolu za oružje


Devojke: To se osvaja, to se lovi


Romantika: Kupiš cveće za osmi mart, eventualno otvoriš vrata


Emocije: (gleda u rečniku)


Srećom, vremena se menjaju, pa se s tim i menjaju i muškarci, kako u realnosti, tako i na filmu i televiziji. Ali sa promenama dođu i dušebrižnici, a 21. vek je prepun onih kojih strahuju da će ih nove društvene norme uskratiti njihove dragocene muškosti. Mada, smanjiti ono što većina muškaraca smatra „muškošću“ možda ni ne bi bilo loše. Pojedine studije ukazuju da je toksični maskulinitet uzrok za 90 odsto svetskih problema. Zaista, pogledajte samo vesti ovih dana.


Ali šta ako vam kažem da možete da budete muškarci, ali da ne budete seksisti? Da istovremeno možete da budete čvrsti, ali i da pokazujete emocije. Da mislite da ste jednaki, a ne superiorniji od žena.


Postoji mnogo muškaraca koji su „baš po merilima muškaraca“, samo malo drugačiji, muškarci 21. veka. Znate takve muškarce, viđate ih svakodnevno. Ako ne na ulici, onda barem na ekranima.


Baš zato izdvojio sam nekoliko TV i filmskih likova na koje možete bez problema da se ugledate. Ukoliko tragate za novim uzorima, ovo je lista za vas:


Ron Svonson (Parks and Recreation)


Ron je direktor Odeljenja za parkove i rekreacije i, kao i većina zaposlenih u državnom sektoru, radije bi se bavio nekim drugim stvarima nego poslom za koji je plaćen. Više voli da provodi vreme u lovu, gledajući ratne filmove, deljući drvo ili obrćući stejkove na roštilju. Salatu izbegava jednako uspešno kao i radne obaveze.


Reklo bi se da je Ron klasičan primer alfa muškarca, Sledž Hamer primoran da sedi u državnoj instituciji, ali ono što razlikuje Rona od njegovih fiktivnih kolega jeste njegov odnos prema ženama. Ron nikada neće imati sekstičke komentare ni postupke, zdušno će podržati Lezli i njenu kampanju za gradsku odbornicu i finansiraće Endijevo školovanje i pohađanje kursa „Uvod u ženske studije“. Barem kada je reč o državnom sektoru, treba nam više ljudi poput Rona Svonsona.


Džejk Peralta (Brooklyn 99)


Džejk je detektiv policijske stanice u Bruklinu. Omiljeni film na svetu mu je Umri muški, a omiljeni čovek Džon Meklejn, naravno, koga glumi Brus Vilis. Peralta voli sve ono što od malena muškarce uče da treba da vole: oružje, eksplozije, video igre i rep muziku. Ukratko, njegov posao je ujedno i njegov život.


Barem je tako bilo dok nije upoznao koleginicu Ejmi Santijago. Ejmi je pametnija, često spretnija i u svakom smislu pedantnija u poslu od Peralte. Njihov odnos je počeo kao rivalstvo, ali je vrlo brzo prerastao u ljubav. I tokom svih tih nadmetanja, Džejk nikada nije ni pomislio da je u nečemu bolji ili superiorniji od Ejmi samo zato što je muškarac na „muškom“ poslu.


Spoiler alert: Peralta je u poslednoj epizodi dao otkaz kako bi se posvetio porodici, omogućivši tako Ejmi da napreduje u karijeri. To je svakako bio jedan od najmuževnijih Peraltinih poteza.


Ajronmen (Marvel Cinematic Universe)


Lik kojeg tumači Robert Dauni Džunior debitovao je u Marvelovom filmskom univerzumu kao supergenije/milijarder/plejboj. Devojke je menjao jednako brzo kao automobile i tehnološki napredna superherojska odela. 


Ali u rasponu od 11 Marvelovih filmova u kojima Ajronmen ima glavnu ili sporednu ulogu, Toni Stark je od sebičnog egoiste prerastao pre svega heroj sopstvene porodice, a potom i sveta. Njegov intelekt, gedžeti i novac su još uvek tu, ali Toniju su postale najvažnije njegova supruga Peper Pots i ćerka Morgan. U filmu Osvetnici: Kraj igre, vidimo ga kako se bori uz Peper, rame uz rame, oboje u metalnim odelima. I sa njom, Ajron Men izgleda još više kul.


Osvojio nas je izjavom „I am Iron Man“ pred punom salom novinara, ali ćemo ga nekako svi pamtiti i po „Love you 3000“ koja je bila upućena njegovoj ćerki.


Stranger Things dečaci


Kada smo mali, društvo i okolina su često znali da nam određuju čime se igraju dečaci, a čime devojčice. Ali nekada obična igra može imati mnogo veće uloge, i tada je najbolje udružiti snage, a ekipa iz serije Stranger Things to dobro zna.


Majk, Vil, Dastin i Lukas su svesni da ne bi daleko dogurali da nije Ileven. Možda na prvu loptu izgleda kao da Ileven pomaže dečacima u njihovim avanturama, ali zapravo, oni pomažu njoj. I nije tu samo Ileven. Jednako bitne članice ekipe su i Maks, Nensi i Robin. I dečaci nemaju problem s tim. 


Da li se osećaju manje muževno zato što nemaju nikakve moći? Ne baš. Svi, u manjoj ili većoj meri, imaju samo hrabrost, i to je dovoljno. Svašta se može naučiti od ovih klinaca. 


Autor teksta: Uroš Dimitrijević, novinar i autor romana ,,Siroti mali ratovi"


OSTALI BLOGOVI

Kad hodam, ne zastajkujem

Nove epizode omiljenih serija su izašle, bliži se hladno vreme i tebe samo interesuje da ležiš u krevetu? Slažemo se, bindžovanje serija zvuči kao idealan plan, međutim, ne treba da zaboraviš ...

Sedimo za istim stolom – ćutiš ti, ćutim ja… ali ne i moj stomak!

Ako su stomačni problemi za tebe nešto što se javlja samo nakon što popiješ jogurt kom je rok istekao pre par dana, ili kad odeš na more i piješ česmovaču iako ne treba – pripadaš maloj grupi privi...

E-VODIČ baner

VESTI

Raspakujmo paket tajni unutrašnjeg lavirinta: stres i put ka rezilijentnosti

Kao nepozvani gost, stres u našu svakodnevicu često ulazi neprimetno, preplavljujući nas svojom snagom. U ovom tekstu ćemo zajedno razmotriti uzroke, posledice stresa i kako se nositi sa

NAŠE PRAKTIKANTKINJE U POSETI GALENICI

Početkom jula, startovala je treća sezona Zdravo dvadesete prakse, a u sklopu “onboardinga” naše ovogodišnje praktikantkinje u sastavu Lara, Nikolina, Jana i Tamara posetile su kompanij

Pravila Galinog rođendanskog Giveaway-a

Zdravo ☺ Ukoliko se nalaziš baš na ovoj strani, sigurno imaš pakleni plan da ovog leta izgrmiš sa novom tetovažom. Iako već možda imaš iskustva sa tetovažama, ovo svakako nije uobičaje

Otvoren konkurs za praksu u okviru projekta „Zdravo dvadesete“

Platforma „Zdravo dvadesete“ raspisala je konkurs za šestomesečnu, stručnu, plaćenu praksu za četiri pozicije kreatora sadržaja. Treću godinu zaredom društveno - odgovorna platforma komp