Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

So -  friend or foe?

So - friend or foe?

Možeš li da zamisliš obrok bez soli? Prva pomisao ti je bljutavo i bezukusno, zar ne? 

U današnje vreme preveliki unos soli i šećera ili „belih smrti” (white death), kako se još zovu, spada u prehrambene navike koje sa sobom nose visok rizik za naše zdravlje. 

Hajde prvo da raščistimo jednu stvar, a to je – SO JE NEOPHODNA za funkcionisanje našeg organizma. A zašto je to tako? Po hemijskom sastavu, kuhinjska so je natrijum-hlorid (NaCl). Natrijum je za naš organizam bitan ne samo za održavanje normalnog krvnog pritiska nego i za normalno funkcionisanje nervnog sistema i mišića, ali i drugih organa. Oko 90% natrijuma unosimo putem kuhinjske soli. 

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da dnevni unos soli bude manji od 5 g (jedna kafena kašičica), a građani Srbije unose prosečno oko 12 g, što je 2,5 puta više. 

Svedoci smo užurbanog načina života i svima nama je mrsko da nakon napornog dana uključimo šporet, pa sve češće posežemo za brzom hranom i gotovim i polugotovim jelima kupljenim u prodavnici. Uzmimo za primer nešto što smo sigurno svi probali i čija nas brzina pripreme mami da iznova i iznova imamo „brz i zdrav” obrok u svom tanjiru, a to je supa iz kesice. Šta misliš koliki je sadržaj soli u jednoj kesici supe? Verovatno pomišljaš Pa sigurno mnogo čim pitaš. Ali možeš li da zamisliš da je to čak 8 g? Jedna kesica, a skoro duplo više od prethodno navedenog preporučenog dnevnog unosa. 

Svima nam je poznato da čips, flips, štapići i drugi slaniši obiluju solju, što im i sam naziv govori. Ali nismo svesni da neke namirnice za koje nikada ne bismo rekli da su slane zapravo imaju veći sadržaj soli od tzv. slaniša. Pravi primer za ovo jeste hleb. Sigurno sad pomišljaš ''Ma daj, bre, kako je hleb slan?!'' Ipak, koliko god ti se ne čini da je to tako, žao nam je što ćemo ti srušiti Sneška izjavom da jedno parče hleba sadrži polovinu preporučenog dnevnog unosa soli. To nas dovodi do zaključka da bi sve preko dva parčeta hleba na dan značilo da smo uneli prekomernu količinu soli u svoj organizam. Štaviše, to bi podrazumevalo da u toku dana ne bismo smeli da pojedemo više ništa što u sebi sadrži so. Teško, zar ne? 

Okej, sadržaj soli u hlebu smo apsolvirali, ali koliko će sumanuto biti da poveruješ kako kukuruzne i pšenične pahuljice, tzv. cornflakes, koji se svuda reklamira kao odličan i zdrav doručak, sadrži ogromne količine soli? Pa, iako slatkast ukus može da te zavara, istina je mnogo slanija! 

Mada je so nezaobilazan deo moderne ishrane, treba da budeš na oprezu jer se kao posledica unosa velike količine soli, usled povećane koncentracije natrijuma u organizmu, javljaju povišen pritisak, nakupljanje tečnosti, oštećenje srca i bubrega, gubitak koštane mase i drugi zdravstveni problemi. 

Glavni problem pri unosu soli jeste to što se organizam navikava na so, te što više mi dosoljavamo hranu, to naš osećaj za slanost tupi i počinjemo nesvesno da solimo već slanu hranu. Međutim, isto važi i obrnuto, što manje solimo – to se više smanjuje potreba za soljenjem. 

Uskoro ti donosimo i nekoliko saveta kako da smanjiš i kontrolišeš unos soli, zato – stay tuned!

Besplatno preuzimanje

Preuzmi ovde strava stvari za dž!

Popuni podatke ispod i besplatno preuzmi naš e-vodič

Popuni podatke ispod i besplatno preuzmi naš e-vodič

Popuni podatke ispod i besplatno preuzmi naš e-vodič