Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Zdravo dvadesete logo
Galenika logo
Kako biti umeren u slatkišima?

Kako biti umeren u slatkišima?

Možete li da zamislite dan bez slatkiša? Teško, je l’ tako? Šećer je štetan, to svi znamo, a zavisnost od slatkiša, tj. od šećera, realna je stvar i nimalo bezazlena. Što pre to osvestimo, to bolje, jer onda možemo da pređemo na konkretne korake ka izbalansiranoj ishrani i umerenoj konzumaciji slatkiša. 

Pa, hajde da krenemo. 

Snaga volje vam je neophodna kada odlučite da se odreknete nečega što vas usrećuje (bukvalno, jer dokazano je da šećer podstiče oslobađanje serotonina, hormona sreće, u krvotok). Kako odoleti (još jednom) preukusnom čokoladnom mafinu? Postavite sebi jasan cilj, a možete zamisliti i nagradu ako sam cilj nije dovoljan da vas motiviše da smanjite unos šećera u organizam. 

To ne znači da morate reći zbogom slatkišima. Nije poenta odjednom preseći (ako neko i to želi, podržavamo), već postepeno smanjiti. Umesto 100 g čokolade, pojedite jedan red dnevno. Vodite računa o zdravlju i ujedno vežbajte samokontrolu i disciplinu! 

Evo još nekoliko praktičnih saveta: 

   • Budite karakter u supermarketu. Lakše je teglu nutele ostaviti na rafu nego odolevati kad je već imamo u kuhinji (lično iskustvo autorke teksta); 
   • Poklonite nekome tu milku od 300 g koju ste dobili (u ovom slučaju je opravdano proslediti poklon dalje); 
   • Čitajte deklaracije proizvoda i birajte zdravije opcije. 

Naš organizam ne razlikuje prirodni šećer (onaj u voću, medu, mleku) i onaj prerađeni – zato moramo da se oslonimo na svoj razum i, umesto za parčetom torte, posegnemo za jabukom ili bananom. Znamo, znamo, iskušenje je veliko, ali će i nagrada biti velika. Bićemo zdraviji i produktivniji i, samim tim, zadovoljniji sobom. 

Isto kao što sa svakim slatkim zalogajem naše telo traži još i stvara zavisnost, tako se ono navikava i na smanjenje unosa šećera, i potreba za slatkim polako jenjava. Niste ranije razmišljali o tome? E pa, vreme je. Nije tako teško kao što se možda čini. Probajte i zapamtite: samo umereno!

OSTALI BLOGOVI

Kako preživeti gap year?

Upisne liste budućih brucoša su izašle, a tvog imena nigde. Zastani na trenutak, duboko udahni i ne brini! Znaš šta - to je sasvim okej! Često mislimo da je neuspeh kraj sveta umesto da ga posmat...

Čoko-manija: sve što niste znali o vašem omiljenom slatkišu

Nadaleko poznata izreka kaže da 9 od 10 ispitanika voli čokoladu....i da deseti laže. Ne možemo a da ne aplaudiramo ovom genijalnom, ali nepoznatom autoru, jer, budimo realni – da li poznajete neko...

E-VODIČ baner

VESTI

Od dečje zvezde do inspirativne edukatorke - Teodora Miljković u novoj epizodi podcasta

Višestruko talentovana medijska ličnost i influenserka Teodora Miljković, poznatija kao Layla Reiko, koja je svoju karijeru započela još kao devojčica, podelila je sa nama svoje bogato i

Ključne tajne uspešnog razvoja zaposlenih - Milica Jokić u novoj epizodi podcasta

Specijalista za zapošljavanje i razvoj zaposlenih u kompaniji Galenika, Milica Jokić, gošća je u najnovijoj epizodi podcasta projekta Zdravo dvadesete. Njeno bogato iskustvo obuhvata imp

Praksa po meri Generacije Z

Društveno odgovorna platforma „Zdravo dvadesete“ kompanije Galenika i ove godine realizuje program šestomesečne, stručne, plaćene prakse za sve mlade koji žele da učestvuju u kreiranju k

Zdravo dvadesete podcast

Dobro došli u Zdravo dvadesete podcast. Sigurno mesto gde pričamo o svim temema relevantnim za dvadesetogodišnjake. Prva epizoda u kojoj su naše sjajne praktikantkinje pričale o svojim d