Pa, hajde da krenemo.
Snaga volje vam je neophodna kada odlučite da se odreknete nečega što vas usrećuje (bukvalno, jer dokazano je da šećer podstiče oslobađanje serotonina, hormona sreće, u krvotok). Kako odoleti (još jednom) preukusnom čokoladnom mafinu? Postavite sebi jasan cilj, a možete zamisliti i nagradu ako sam cilj nije dovoljan da vas motiviše da smanjite unos šećera u organizam.
To ne znači da morate reći zbogom slatkišima. Nije poenta odjednom preseći (ako neko i to želi, podržavamo), već postepeno smanjiti. Umesto 100 g čokolade, pojedite jedan red dnevno. Vodite računa o zdravlju i ujedno vežbajte samokontrolu i disciplinu!
Evo još nekoliko praktičnih saveta:
• Budite karakter u supermarketu. Lakše je teglu nutele ostaviti na rafu nego odolevati kad je već imamo u kuhinji (lično iskustvo autorke teksta);
• Poklonite nekome tu milku od 300 g koju ste dobili (u ovom slučaju je opravdano proslediti poklon dalje);
• Čitajte deklaracije proizvoda i birajte zdravije opcije.
Naš organizam ne razlikuje prirodni šećer (onaj u voću, medu, mleku) i onaj prerađeni – zato moramo da se oslonimo na svoj razum i, umesto za parčetom torte, posegnemo za jabukom ili bananom. Znamo, znamo, iskušenje je veliko, ali će i nagrada biti velika. Bićemo zdraviji i produktivniji i, samim tim, zadovoljniji sobom.
Isto kao što sa svakim slatkim zalogajem naše telo traži još i stvara zavisnost, tako se ono navikava i na smanjenje unosa šećera, i potreba za slatkim polako jenjava. Niste ranije razmišljali o tome? E pa, vreme je. Nije tako teško kao što se možda čini. Probajte i zapamtite: samo umereno!