Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Zdravo dvadesete logo
Galenika logo
Dlačice – kako umiriti kožu nakon njihovog uklanjanja?

Dlačice – kako umiriti kožu nakon njihovog uklanjanja?

Danas možemo pronaći bezbroj različitih načina za uklanjanje dlačica. Naravno, svaka metoda obećava sjajne rezultate, ali… koliko su sve one zapravo bezbedne? Sam odabir načina uklanjanja je priča za sebe. Svaka metoda sa sobom nosi nebrojeno mnogo pozitivnih i negativnih efekata, a mi danas pričamo o onim negativnim stranama i problemima nakon uklanjanja dlačica.

1. Iritacije kože i crvenilo 

Ovaj problem najčešće vezujemo za brijanje, ali se javlja i kao posledica korišćenja kreme za depilaciju, ili nakon depilacije hladnim/toplim voskom. Svima nam je jasno kako se manifestuje – u vidu sitnih crvenih tačkica po telu i svraba. Da li će doći do ovog problema ili ne, zavisi i od tipa kože, ali svakako nije naodmet ispratiti sledeće savete čak i ako nemate ovaj problem. Pre svega, koristite čist brijač, kremu za koju ste sigurni da vam ne izaziva alergijsku reakciju i depilirajte se samo u proverenim salonima, koji vode računa o higijeni. Nemojte se brijati „na suvo” i nakon brijanja ispirajte tretirano područje hladnom vodom kako bi se zatvorile pore. Obavezno nakon tretmana koristite neki proizvod za umirenje kože, kao na primer pantenol penu. 

2. Urasle dlačice 

Još jedan problem koji možemo pripisati mnogim metodama uklanjanja dlačica. Iako mnogi savetuju depilaciju umesto brijača kada postoji ovaj problem, istina je da prelazak na vosak ili šećernu pastu neće svakome pomoći. Urasle dlačice su, u stvari, dlačice koje nakon čupanja ili brijanja ne mogu da se probiju kroz kožu i nastave normalan rast, pa onda nastaju upaljenje i neretko bolne crvene tačke. Jedan od načina da se ova pojava spreči jeste dobra priprema kože za tretman uklanjanja dlačica. Odradite dobar piling pre ovog tretmana kako bi se uklonile sve mrtve ćelije sa površine kože. Piling između tretmana je takođe dobra ideja: na taj način olakšavate dlačicama da izbiju na površinu. Ponekad dlačicu možete pažljivo izvaditi na površinu pincetom, ali vodite računa da ne oštetite kožu i, ako mislite da ne možete to bezbedno uraditi, bolje je da posetite dermatologa. Sada na tržištu postoje kupke i mleka za telo sa salicilnom kiselinom – ovakvi proizvodi takođe mogu biti korisni. 

3. Tamne mrlje i hiperpigmentacija 

Najčešća je hiperpigmentacija područja ispod pazuha. Nastaje kao posledica izlaganja suncu nakon uklanjanja dlačica. Savet je: ne izlagati se suncu odmah nakon ovog tretmana. Možete koristiti i proizvode sa hidrokinom, koji pomažu u ujednačavanju tena. Tiktok trendovi koji preporučuju korišćenje limuna i sode bikarbone ili česte pilinge nisu bezbedni i nemojte ih primenjivati. Mada se kod nas na tržištu ne može pronaći mnogo proizvoda koji rešavaju ovaj problem, uvek je od pomoći dobar odabir dezodoransa, onog koji nema alkohol i ima negujuće sastojke.

4. Bol i nelagodnost 

Dešava se i da nakon uklanjanja dlačica tretirano područje postane bolno i otečeno. Ovaj problem se najčešće javlja kada se sami prihvatimo depilacije voskom i onda nastanu podlivi i modrice. Za efikasnu i bezbednu depilaciju voskom je neophodna obuka, tako da, ukoliko niste profesionalci, nemojte se prihvatati tog posla sami. Pronađite proveren kozmetički salon, za koji ste sigurni da ispunjava sve higijenske uslove i propise. 

Dalje vam nudimo još neke savete koji će vam obezbediti najbolje rezultate: 

  • Uvek koristite čiste brijače; jedan kvalitetan brijač možete koristiti najviše 5–10 puta, u zavisnosti od toga koliko ga često trošite. Brijače nemojte čuvati u tuš-kabini ili na kadi jer je to najpogodnije mesto za razvoj bakterija, koje kasnije završavaju na vašoj koži. 
  • Jednom ili dva puta nedeljno uradite piling celog tela
  • Brijač uvek povlačite u smeru rasta dlačica – rezultati su i više nego zadovoljavajući, a mogućnost nastanka negativnih efekata je manja. 
  • Nakon uklanjanja dlačica namažite nešto da vam umiri kožu, ali ne zapuši pore.
  • Nemojte se tuširati minimum dva sata nakon depilacije i izbegavajte izlaganje suncu taj dan (nikako nemojte ići na bazen ili plažu jer hlor i slana voda mogu dodatno da iziritiraju kožu). 

Uklanjanje dlačica ponekad zaista može biti stresno, ali uz ove savete i trikove biće vam lakše i bićete zadovoljniji rezultatima. Razmislite i o promeni metode uklanjanja dlačica ili čak o njihovom trajnom uklanjanju kako biste bili maksimalno rasterećeni.

OSTALI BLOGOVI

Kako preživeti gap year?

Upisne liste budućih brucoša su izašle, a tvog imena nigde. Zastani na trenutak, duboko udahni i ne brini! Znaš šta - to je sasvim okej! Često mislimo da je neuspeh kraj sveta umesto da ga posmat...

Čoko-manija: sve što niste znali o vašem omiljenom slatkišu

Nadaleko poznata izreka kaže da 9 od 10 ispitanika voli čokoladu....i da deseti laže. Ne možemo a da ne aplaudiramo ovom genijalnom, ali nepoznatom autoru, jer, budimo realni – da li poznajete neko...

E-VODIČ baner

VESTI

Od dečje zvezde do inspirativne edukatorke - Teodora Miljković u novoj epizodi podcasta

Višestruko talentovana medijska ličnost i influenserka Teodora Miljković, poznatija kao Layla Reiko, koja je svoju karijeru započela još kao devojčica, podelila je sa nama svoje bogato i

Ključne tajne uspešnog razvoja zaposlenih - Milica Jokić u novoj epizodi podcasta

Specijalista za zapošljavanje i razvoj zaposlenih u kompaniji Galenika, Milica Jokić, gošća je u najnovijoj epizodi podcasta projekta Zdravo dvadesete. Njeno bogato iskustvo obuhvata imp

Praksa po meri Generacije Z

Društveno odgovorna platforma „Zdravo dvadesete“ kompanije Galenika i ove godine realizuje program šestomesečne, stručne, plaćene prakse za sve mlade koji žele da učestvuju u kreiranju k

Zdravo dvadesete podcast

Dobro došli u Zdravo dvadesete podcast. Sigurno mesto gde pričamo o svim temema relevantnim za dvadesetogodišnjake. Prva epizoda u kojoj su naše sjajne praktikantkinje pričale o svojim d